Miasto Wisła - oficjalna strona

Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00

Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych "Gotuj z pasją"

16.04.2018

12 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, odbyła się VIII Edycja Konkursu Kulinarnego „Gotuj z pasją”. W tym roku miał on zasięg ogólnopolski, a hasło przewodnie brzmiało „Podroby, kiszonki i owoce z polskich sadów”.

Organizatorami konkursu byli: Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy wsparciu Zarządu Powiatu Cieszyńskiego.  Konkurs poprzedził cykl warsztatów w ramach realizacji zadania publicznego „Gotuj z pasją”. 

Celem konkursu była integracja uczniów, nauczycieli oraz środowiska branżowego, promocja potraw kuchni polskiej, jak i produktów regionalnych, wymiana doświadczeń i propagowanie różnorodności potraw z podrobów, kiszonek i owoców z polskich sadów. Sam temat trudny i jakże wymagający w podejściu do pomysłowości i kompozycji dania konkursowego. Tym bardziej cieszymy się, że do konkursu zgłosiły się następujące szkoły: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Żelechowa (Szymon Witek z opiekunką Elżbietą Zatyką), Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (Klaudia Kiełkowska z opiekunką Judytą Lamżą i Kacper Luleczko z opiekunką Moniką Guz-Wszołek), Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska Białej (Michał Nazarkiewicz z opiekunką Barbarą Ormaniec), Zespół Szkół Przyrodniczo Technicznych z Międzyświecia (Łukasz Ferfecki i Błażej Burawa z opiekunką Urszulą Bury), Zespół Szkół Ekonomicznych z Dąbrowy Górniczej (Filip Michalczyk z opiekunką Agnieszką Wolską i Igor Chełczyński z opiekunką Magdaleną Piskorską), Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna (Marek Czepczor z opiekunką Eweliną Tkacz), oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle (Katarzyna Procner i Mateusz Lachowicz z opiekunką Iwoną Gomolą oraz Kinga Klimowska z opiekunem Krystianem Masnym).

Konkurs odbył się dzięki ogromnemu wsparciu i zaangażowaniu szefów kuchni, nauczycieli oraz uczniów ZSGH w Wiśle. W składzie jury zasiedli: Michał Rajwa – zastępca naczelnika Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Cieszynie, Lubomir Špila – Stowarzyszenie „Teraz Patelniok”, Katarzyna Graczkowska – szefowa kuchni w Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach, Jakub Antoniszak – sushi chef, fleelancer, szkoleniowiec i pasjonat gastronomii, Piotr Regucki – szef kuchni Restauracji „Corse” w Krakowie (jedynej restauracji korsykańskiej w Polsce, nagrodzonej przez przewodniki „Gault & Millau” i „Michelin”), Zbigniew Harężlak – półfinalista „8 smaków Europy”, szef w „Tawernie pod Żaglem” w Międzybrodziu Bialskim, Mateusz Wojnar – szef kuchni w „Folwarku Klimosz” w Pogwizdowie oraz właściciel firmy „Smak Pasji”, Łukasz Kończak – szef kuchni „Folwarku 1760” w Kończycach Wielkich, Konrad Klimek – szef kuchni „Markowej Destylarni” w Szczyrku, Kamil Smok – sushi master i współzarządzający w jednym z najlepszych sushi barów na Śląsku „Sakura Sushi Bar” w Katowicach, Sebastian „Szromu” Schrom – szef kuchni Restauracji „La Rossa” i bloger kulinarny, Wojciech Krzak – szef kuchni w restauracji Hotelu Styl 70 w Pszczynie, Miłosz Kempka – sous chef restauracji „Szara Gęś” w Krakowie, Dominik Witkoś, Dawid Cieślar oraz Karol Procner. Sponsorami konkursu byli: Starostwo Powiatowe w Cieszynie, Burmistrz Miasta Wisła, Wiesław Wróblewski – właściciel firmy „Bałkańskie Smaki”, Katarzyna Graczkowska – szefowa kuchni w Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach i Stowarzyszenie „Teraz Patelniok”. Z kolei nad prawidłowością przebiegu dnia konkursowego czuwały nauczycielki: Dorota Mendrek, Luiza Kezwoń, Ewa Stanna, oraz uczniowie: Andrzej Kowalczyk, Ewa Gałosz, Katarzyna Fryda oraz klasy 1TG i 2TG.

Konkurencja była wymagająca, jednak uczniowie stanęli na wysokości zadania, prezentując wysoki poziom swojego przygotowania. Jury oceniało kompozycję, dobór produktów, estetyczny wygląd, kreatywność, smak i aromat potrawy. Po ocenie przygotowanych potraw 1. miejsce i Puchar Burmistrza Miasta Wisła zdobyła Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, 2. miejsce zajął Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, natomiast na najniższym stopniu podium stanęła Kinga Klimowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Wyróżnienie otrzymał Michał Nazarkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej, a Puchar Publiczności Szymon Witek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Żelechowa. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali drobne upominki oraz pamiątkowe dyplomy. Wszystkim, którzy przyczynili się do uświetnienia dnia konkursowego serdecznie dziękujemy.

Iwona Gomola


Partnerzy

Herb miasta Nepomuk
Herb miasta Jablunkov
Herb miasta Rheinhausen
Herb miasta Hukvaldy
Herb miasta Bullylesmines
Herb miasta Coka
Herb gminy Jastarnia
Mapa Miasta
Gospodarka odpadami
e-urzad
Prawo lokalne
Dziennik ustaw
Kamerka Internetowa

Szybki kontakt

Masz do nas pytania?

Twój adres e-mail*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Urząd Miejski w Wiśle w celu służącym do odpowiedzi na moje pytanie.

Treść pytania*

* - pola obowiązkowe
Podane dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z art. 6 ust.1 pkt c) Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO, tj. „przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze”.
Administratorem danych osobowych jest Gmina Wisła reprezentowana przez Burmistrza Miasta Wisła z siedzibą w Wiśle, Plac Bogumiła Hoffa 3, tel. +48 33 8552425, fax +48 33 8552995, email: um@wisla.pl.
Urząd Miejski w Wiśle
43-460 Wisła
Plac Bogumiła Hoffa 3