Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
W tłusty czwartek, 24 lutego w Wiśle odbył się kolejny, już 11. Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki. Jury, złożone z przedstawicieli gmin Beskidzkiej 5 po długich naradach zdecydowało, które krepliki są najlepsze, a rywalizowano w dwóch kategoriach.
Podczas 11. Konkursu na Najlepsze Beskidzkie Krepliki jury miało naprawdę trudne zadanie – do konkursu zgłoszono kilkanaście kreplików w dwóch kategoriach – krepliki domowe i krepliki zawodowe. Po długich naradach jury zdecydowało, że najlepszymi kreplikami domowymi są te pieczone przez panią Emilię Pilch, a zawodowe przez Pączkarnię Kreplik.
Przypomnijmy, Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki dopuszcza do rywalizacji jedynie krepliki, tworzone według starej, beskidzkiej receptury – smażone na smalcu, z dodatkiem spirytusu i z powidłami śliwkowymi.
W tym roku do konkursu zgłoszono czternaście kreplików, jurorzy musieli zatem bardzo trudne zadanie.
Wyniki tegorocznego konkursu:
Kategoria krepliki domowe:
Kategoria krepliki zawodowe:
Podczas konkursu niezastąpiony prowadzący Rafał Cieślar przeprowadził kreplikowy quiz i kalambury. Wyłoniono tez wśród publiczności Szczęśliwego Kreplika”. Przygrywała kapela Horuk.
Dziękujemy partnerom 11. Konkursu na Najlepsze Beskidzkie Krepliki: Cukierni u Janeczki za ufundowanie pączków na poczęstunek i Browarowi Wisła za udostępnienie lokalu oraz Burmistrzowi Wisły Tomaszowi Bujokowi za wręczenie nagród.