Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
31 marca podczas oficjalnego rozpoczęcia Targów GLOBalnie 2017 w Katowicach rozdane zostały certyfikaty "Śląskich Smaków". Odebrali je: Szek Kuchni Paweł Kaczmarek z Restauracji Kameralna w Pszczynie, Maria Pietruszka i Helena Legierska z Chaty Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, dyrektor sprzedaży hotelu Holiday Inn Paweł Czerwienka z Restauracji Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej, oraz Bogdana Schmidta z Restauracji Zielony Ogród w Zabrzu.
- Cieszymy się, że „Śląskie Smaki” nieustannie się rozwijają i dają możliwość coraz szerszego poznawania kuchni województwa – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. – To szczególnie ważne teraz, gdy ludzie przykładają coraz większą wagę do tego, co jedzą. Wbrew pozorom kuchnia regionalna jest zdrowa, a podana w nowoczesny sposób zaskakuje nie tylko wyśmienitym smakiem.
Po dołączeniu czterech restauracji na Szlaku znajduje się 29 lokali gastronomicznych oferujących dania kuchni śląskiej, jurajskiej, beskidzkiej i zagłębiowskiej. W Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły można zjeść tradycyjne dania regionalne, m.in. placki szkubane czy puszysty, wiślański sernik.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia restauracji na szlaku "Śląskie Smaki".