Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
Tłusty Czwartek to w tym roku w Wiśle już 12. edycja Konkursu na najlepsze beskidzkie krepliki! Po raz kolejny jury wybrało najlepsze krepliki w dwóch kategoriach: domowych i zawodowych. A wszystko to dzięki gościnności Pizzerii Belweder, która w tym roku była gospodarzem konkursu i ufundowała część nagród.
Inicjatywa zapoczątkowana w 2006r. przez Stowarzyszenie Imko Wisełka i Pawła Brągiela cieszy się ciągle dużą popularnością. Tradycję tą od trzech lat kontynuuje Wiślańskie Centrum Kultury, zachęcając do udziału miłośników pączków z Wisły i okolic. Uczestnicy z kolei z roku na rok wykazują się kreatywnością i zaangażowaniem.
Trudnego wyboru musiało dokonać w tym roku Jury, w skład którego weszli:
Aneta Legierska, pełnomocniczka Marszałka Województwa Śląskiego ds. subregionu południowego,
Dominika Tyrna, prezeska Lokalnej Grupy Działania "Cieszyńska Kraina",
Marcin Filip, dyrektor biura "Region Beskidy" i zarządca marki turystycznej "Beskidy",
Edward Wisełka, doświadczony wiślański górol, członek zespołu regionalnego "Wisła Plus",
i Zenon Zembol, który do Jury dołączył dzięki konkursowi, zorganizowanemu przez Wiślańskie Centrum Kultury.
A teraz najważniejsza informacja. Najlepsze Beskidzkie Krepliki w kategorii domowych wykonali:
A specjalne wyróżnienie otrzymała Maria Stebel, która upiekła pięknie zdobione krepliki.
W kategorii kreplików zawodowych najlepsze krepliki wykonali:
Specjalne wyróżnienie Jury otrzymała także Cukiernia Olandy ze Strumienia.
W tym roku nagrodę przyznała też publiczność. „Diamentowego kreplika” otrzymała Ewa Szalbot, co tylko potwierdziło wyjątkowość kreplików, przygotowanych przez Panią Ewę.
Co ciekawe, Ewa Szalbot w wiślańskim konkursie na najlepsze krepliki startowała już siódmy raz i za każdym razem stawała na podium!
- Tak sobie myślałam, że jeśli teraz nie będzie podium, to w kolejnej edycji już nie wystartuję, ale teraz chyba muszę – śmiała się Pani Ewa. Jednocześnie przyznała, że w nocnym pieczeniu kreplików bardzo pomógł jej mąż Adam, który wyrabiał ciasto.
Całość jak zawsze rewelacyjnie poprowadził Rafał Cieślar a przygrywała Kapela Wisła.
Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i za podtrzymywanie „kreplikowej” tradycji!