Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
Za nami tradycyjny obrzęd mieszania owiec. Jak co roku wiślańscy owczorze połączyli siły z Henrykiem Kukuczką ze Stecówki i wspólnie będą wypasać owce na wiślańskich i istebniańskich halach. Uroczysty redyk odbył się 13 maja przy bacówce na Cieńkowie.
Stado liczące ponad 200 owiec zostało symbolicznie poświęcone, okadzone i zgodnie z tradycją trzykrotnie przeprowadzone wokół „mojki” - małego świerka. O symbolice i poszczególnych etapach obrzędu opowiadał wszystkim zebranym Michał Milerski z Nydku.
Podczas Redyku Wiślańskiego zebrani mogli poznać różnice pomiędzy poszczególnymi owczymi czy krowimi serami, a przede wszystkim pokosztować świeżych wyrobów takich jak bunc, bryndza, brusek, mulka czy też gulaszu baraniego, buchty drożdżowej oraz ziołowej herbaty. Wydarzeniu towarzyszyły występy kapel i zespołów. Najpierw na scenie zaprezentowała się grupa złożona z byłych członków Zespołu Regionalnego "Wisła" - pasjonatów tańca, śpiewu i muzyki, którzy spotykają się w wolnych chwilach, by pielęgnować wiślański folklor. Występ na Cieńkowie był ich debiutem przed publicznością i został bardzo ciepło przyjęty. Następnie ze swoim repertuarem wystąpiły dzieci z zespołu „Mała Istebna”. Z repertuarem archaicznych pieśni pasterskich pokazała się Grupa Śpiewacza „Grónie” a po nich swój dynamiczny pokaz dała kapela, którą tworzą siostry Bacmaňákové ze Słowacji. Część artystyczną zakończyła kapela „Wista”, która rozruszała publiczność na tyle, że ta ruszyła w tany.
Wiślański redyk na stałe wpisał się w krajobraz naszego miasta i gromadzi zarówno mieszkańców jak i turystów, którzy znów mogą delektować się najprawdziwszymi, owczymi serkami.