Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Środa 7:00 – 15:00
Czwartek 7:00 – 16:00
Piątek 7:00 – 13:00
3 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowały uczennice: Natalia Szalbot z klasy II g w kategorii barman, którą do konkursu przygotowała Dorota Mendrek, oraz Katarzyna Procner z klasy I g w kategorii kucharz, którą przygotowała Iwona Gomola. Konkurs miał zasięg ogólnokrajowy, uczestniczyły w nim nie tylko szkoły z Małopolski czy Śląska, ale też m.in. szkoła gastronomiczna z Łodzi, Kutna, Iwonicz-Zdrój czy Jarosławia, w sumie ponad 70 uczniów. Tematem tegorocznej edycji był „Królewski Stół”. W specjalnej zagranicznej kategorii konkurowały ze sobą szkoły ze Słowacji, Gruzji, a nawet Chin! Dla uczniów przewidziano pokaz carvingu, barmański oraz spotkanie z mistrzem, który dzielił się spostrzeżeniami na temat przygotowania się do konkursów kulinarnych.
Kasia sporządziła dwie porcje dania głównego – polędwicy wolno gotowanej z kostką z kaszy gryczanej, brukselką, chipsem z kaszy, ziołowym majonezem i kawiorem balsamicznym oraz dziecięć porcji zakąski – tatara ze schabu wolno dojrzewającego, brukselki marynowanej w sosie teriyaki z karmelizowaną porzeczką. Z kolei Natalia wykonała drink o nazwie „Rozkoszna dama” z przepiękną subtelną dekoracją. Uczennica ZSGH otrzymała od jury bardzo wysokie noty, zarówno w ocenie technicznej, jak i degustacyjnej, co sprawiło, że zajęła fantastyczne 2. miejsce wśród wszystkich barmanów!
Luiza Kezwoń